Lucruri folositoare...clik...

căutare personalizată

Marea familie SCOUT!


Asociaţia Scout
Scurt istoric
Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea "Scouting for Boys", scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea iniţială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci, mai degrabă, de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis "de cercetaş" pe care apoi organizaţii deja existente (ca "Boys Brigade", spre exemplu), să le preia şi să le adapteze programului propriu.
Oarecum neaşteptat însă, imediat după aceasta, pe întreg cuprinsul Marii Britanii, grupuri de tineri au început să se organizeze singuri în patrule, pe baza materialului conceput de Baden Powel. La scurtă vreme, patrulele astfel formate au aflat că au nevoie de sprijin şi au cerut adulţilor să-i ajute pentru a dezvolta o activitate cercetăşească cât mai bună şi pentru a obţine echipamentul necesar.
Iată aşadar că, încă de la începuturile sale, odată cu organizarea primei patrule, cercetăşia a fost organizată şi condusă de către tineri.
Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de ştiinţă român, aflat în vizită în Anglia, ia contact cu cercetăşia de aici. Întorcându-se la Bucureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români. În data de 12 mai 1914, Asociaţia Cercetaşii României a fost înfiinţată şi recunoscută în mod oficial în România.
În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti... În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.
Atât cele două războaie mondiale cât şi realităţile social-politice ale ţării noastre au demonstrat importanţa şi caracterul activ al acestei organizaţii.
Abolită în 1937 de regele Carol al II-lea, asociaţia si-a suspendat orice activitate. Din 1990, Asociaţia Cercetaşii României şi-a reînceput activitatea şi a devenit singura mişcare cercetăşească din România (Organizaţia Naţională Cercetaşii României), reacceptată de OMMC (Organizaţia Mondială a Mişcărilor Cercetăşeşti) în 1993 la cea de-a XXXIII-a Conferinţă Mondială a Mişcării Cercetăşeşti.

Legea Scout :

- Îşi fac o onoare din a merita încrederea celorlalţi;
- Sunt loiali;
- Căuta sa fie folositori si-i ajuta pe alţii;
- Sunt prietenii tuturor şi fraţi ai oricărui alt scoutist (cercetaş);
- Sunt politicoşi;
- Iubesc si respecta natura;
- Ştiu sa fie ascultători;
- Surâd şi cânta chiar si atunci când se afla în dificultate;
- Sunt harnici şi economi;
- Sunt curaţi în gânduri, cuvinte şi fapte.
Powered By Blogger